dinsdag, maart 19, 2002

De laatste ....


Vandaag neem ik rustig afscheid van de winter ....
Volgens de kalender begint de lente morgen op 20 maart. De astronomische lente begint in 2002 inderdaad op 20 maart, om precies te zijn om 20.16 uur. De zon staat dan precies boven de evenaar. Dat hoeft dus niet altijd op de 21e van de maand te zijn, zoals we allemaal in de schoolboekjes leren, het kan een dag eerder of later.

Dag en nacht zijn even lang. De natuur ontwaakt uit haar lange winterslaap. Voedingssappen stromen weer omhoog naar de takken van bomen en struiken en laten de knoppen opzwellen. De eerste bloemen verschijnen aan de hagen en in de velden. De bewerkte akkers worden groener, want koren- en koolzaadplantjes groeien opnieuw. Het weer is onbestendig; af en toe schijnt er een waterig zonnetje, dan valt er een maartse bui.
Nog heel even en het plantenrijk komt echt tot leven. Jonge bladeren ontvouwen zich en tooien de bomen in zachte voorjaarstinten die uiteenlopen van geelgroen tot oranjerood. De fruitbomen hebben stralend witte bloemen.

Na enkele weken zitten de bomen goed in het blad. Langs de paden en in de weilanden trekken de bloemen veel bijen en hommels aan. De witte meidoornhagen bloeien uitbundig, evenals de duizenden gele koolzaadbloemen, waardoor de velden er prachtig uitzien.

In het nest piepen pasgeboren jongen om voedsel. Hun ouders vliegen af en aan met insecten en larven. De dagen zijn beduidend langer en de temperaturen stijgen. Opnieuw is het leven buiten aangenaam.
De winter wuif ik vandaag dus 'adieu' .... nu nog een beetje zon en mijn 'lentegevoel' kan niet meer stuk !


Geen opmerkingen: