De zon
In het centrum van de zon is het zeer heet (zo'n 15 miljoen graden) en heerst een enorme druk (ongeveer 100 miljard keer de luchtdruk die U nu voelt).Daardoor komen atoomkernen zo dicht bij elkaar, dat ze fuseren.
Iedere seconde jaagt de zon er op deze manier 700 miljoen ton aan protonen (oftewel: Waterstof) doorheen. Daarvan wordt een klein deel (0,7 procent) omgezet in licht.
Ongeveer de helft van de totale waterstof hoeveelheid van de zon is inmiddels omgezet in helium. Daar deed de zon 4,5 miljard jaar over.
Als we in de 'verre' toekomst kijken ....
De waterstof in de kern raakt dan op, en begint de verbranding van waterstof rond de kern. Hierdoor zwelt de Zon op; z'n straal wordt 40 % groter en z'n lichtkracht 2 maal zo fel.
Anderhalf miljard jaar later is het oppervlak van de Zon 3.3 keer zo groot als nu, en z'n temperatuur ongeveer 4300 graden. Vanaf de aarde ziet hij er dan als een grote oranje schijf uit; Probleem is alleen dat de aarde daardoor ook zo'n 100 graden warmer wordt dan hij nu is en alle water dus verdampt. Het is dus zeer twijfelachtig of er mensen zullen zijn om dit schouwspel te zien...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten